Een nieuwe telefoon

Nokia N73Vorige maand riep ik om hulp bij het kiezen van een nieuwe telefoon. Die hulp bleef uit, dus twee weken geleden heb ik zomaar wat gekocht: en Nokia N73 Black Music Edition.

Over de telefoon en de mobiele diensten ben ik zeer tevreden. Ik bel, Jaiku, flickr, Playyoo en surf in de showroom, terwijl in de garage ernaast aan mijn auto wordt gesleuteld.

Over mijn abonnement bij T-Mobile ben ik wat minder te spreken. Ik werd over de streep getrokken doordat T-Mobile het toestel gratis aanbood in combinatie met een Relax 150-abonnement. Dit kost normaal gesproken 20 euro per maand, maar dit was nu in het eerste jaar slechts 10 euro per maand. Daarnaast koos ik voor onbeperkt internettoegang “web ‘n walk”, dat me nog eens 10 euro per maand kost.

Voor 20 euro per maand uit en thuis, zou je denken. Niets is minder waar. Eventuele SMS’jes die ik verstuur kosten 25 cent. Gewoon geen SMS’jes versturen, dan heb je ook geen kosten. Maar wat hadden die ratten in Den Haag nu gedaan? Mijn toestel was zo voorgeconfigureerd dat iedere beller die mijn voicemail bereikte, automatisch een SMS toegestuurd kreeg. Dat loopt lekker op!

Verder biedt T-Mobile behalve gewoon internet ook iets aan dat ze “T-Zones” noemen, een soort eigen privé-internethoekje van T-Mobile. Onzinnige diensten, je hebt er niks aan. Toegang tot deze T-zones wordt echter niet betaald uit mijn web-n-walk-abonnement, maar wordt apart in rekening gebracht. Als je per ongeluk op het verkeerde internetknopje drukt, begint de tikker meteen te lopen.

Tot sluit lijkt er nog iets dubieus met 0900-nummers aan de hand te zijn. Hiervoor betaal je niet alleen de kosten van dat 0900-nummer, maar ook een soort ‘toegangskosten’. Hierdoor wordt goedkoop naar het buitenland bellen, met Telediscount bijvoorbeeld, iets minder goedkoop…