Ekosofia

Als het een beetje meezit verrijst binnen twee jaar onder de rook van Amsterdam het dorp Ekosofia. De plannen, waarin plaats is voor enige honderden woningen, worden al enige jaren uitgewerkt. Interessante speerpunten van Ekosofia zijn zelfvoorziening, ecologische woningbouw en biologische landbouw.

Volgens de ontwerpen zou Ekosofia gebouwd moeten worden in de vorm van ringen. In het centrum komen bijenkorven, zodat bijen de wijde omgeving kunnen bestuiven. Dan volgt een ring van fruitbomen. Daaromheen staan volledig zelfvoorzienende woningen, die niet aangesloten zijn op het gas- of lichtnet. Na de ringen met land- en tuinbouw volgen de ecologische woningen, zoals strowoningen en aardewoningen. In de buitenring kijkt het ecodorp ook naar buiten, met onder meer voorlichtingscentra, een landgoedwinkel, een natuurcamping en een biologisch restaurant.

Momenteel wordt een visiedocument uitgewerkt, waarmee de projectgroep binnenkort gemeentes rondom Amsterdam wil benaderen in dit plan deel te nemen. Als pilot voor een nieuwe manier van samenleven, waarbij de bewoners zelf participeren in de productie van hun eigen voedsel, met respect voor de natuur, staat Ekosofia niet alleen. De relatief grootschalige opzet, de expliciete blik naar buiten en de nabijheid van de grote stad maken het project uniek en zeer de moeite waard.