Vier keer eten in Amsterdam

Vorige week logeerde Nils bij opa en oma en konden wij zowaar uit eten. We namen de kans waar en bezochten de volgende gelegenheden:

Vrijdag: Gusto – Amsterdam Centrum
Een eenvoudige Italiaan op de Kloverniersburgwal nabij de Nieuwmarkt. Wij zaten bijkans midden op straat en de taxi’s vlogen rakelings voorbij. Het eten was niets bijzonders, maar viel ook niet tegen.

Zaterdag: Marius – Amsterdam Westerpark
Marius heeft een allerkleinst terrasje in de achtertuin waar bij mooi weer toch nog 12 man gehuisvest kan worden. Lekker knus. De keuken is Frans georiënteerd, maar de kok – die persoonlijk het menu met je komt doornemen – is flexibel genoeg om een zeer smakelijke vegetarische verrassing op tafel te toveren. Het programma (al gauw vier gangen) is avondvullend, dus verschijn uitgerust ten tonele! De rekening is natuurlijk navenant.

Zondag: Allora – Amsterdam De Pijp (afhalen en bezorgen)
De dag erop hadden we eens geen zin om uit eten te gaan en bestelden we een pizza via Emeal.nl. Handig – gewoon online je wensen en je adres invullen en het eten wordt vanzelf bezorgd. Dus geen mogelijke babylonische spraakverwarring met een sinds kort in Nederland wonende importkok. Helaas was het zondagavond en duurde het bijna anderhalf voor onze bestelling arriveerde. En toen was de bezorger ook nog de salade bij de pizza’s vergeten mee te nemen… De prijs evenwel: een lachertje!

Maandag: Self-cooking
Af en toe zelf een kant-en-klaar maaltijd van de AH opwarmen is niet zo beroerd.

Dinsdag: Gent aan de Schinkel – Amsterdam Zuid
Bij mooi weer kun je prachtig buiten eten aan de Schinkelkade (achter het Vondelpark) bij de Belgische keuken van Gent aan de Schinkel. Reserveren gewenst, edoch onmogelijk. De procedure is hier gewoon komen en net zolang bier drinken totdat er een tafeltje vrij is. Ze hebben zelfs een persoon in dienst die zich de hele avond ledighoudt met het plaatsen van wachtende hongerige klanten. Wij wachtten bijna anderhalf uur, maar in het heerlijke avondzonnetje met het stevige kaasplankje dat we er bij namen was dat goed te doen. De maaltijd zelf – na al die kaas en al dat brood was een grote salade meer dan genoeg – nam minder tijd in beslag dan het wachten, maar dat mocht de pret niet drukken.

Donderdag (reprise): Villa Nieuwmarkt – Amsterdam Centrum
Als toetje nog met mijn werk op het terras van Villa Nieuwmarkt rondgehangen. Om de toevloed van bier enigszins te stelpen, bestelde ik op een gegeven ogenblik maar wat te eten, iets van een vegetarisch stoofpotje ofzo. Het ging er goed in, maar omdat ik de rekening niet betaalde kan ik niets zeggen over de prijs-kwaliteitverhouding…