Aaaargh! Een hotel in de Kinkerstraat: no way!

“Aaaargh! Een hotel in de Kinkerstraat: no way!” lijkt een wat krasse titel voor een primair bericht, maar soms kan het niet anders. Stadsdeel Oud-West (waar ik ruim tien jaar gewoond heb) wil een aantal krotpanden in de Kinkerstraat slopen om daar een Ibishotel voor in de plaats te zetten.

Ibishotel Centraal StationIedereen die die afzichtelijke pleepot bij het Centraal Station wel eens gezien heeft, weet dat Ibishotels en aantrekkelijke architectuur een onmogelijke combinatie is. Die stelling wordt beaamt in een artikel over het plan in de nrc.next van 13 november: “Dit Ibishotel is geen aanwinst voor ons stadsdeel. Gebouwen met een dergelijke architectuur horen langs de snelweg en niet in de stad.”

Op het weblog Spok valt te lezen hoe een dubieus plan opeens doorgedrukt kan worden: “Het is een al oud principe: laat je panden zo verkrotten dat de gemeente op een gegeven moment niets anders kan dan je megalomane bouwplannen goed te keuren. […] De huisbaas kan het stadsdeel vervolgens onder druk zetten; als je mijn bouwplan niet vergund zal ik de komende tien jaar geen andere plannen ontwikkelen zodat de verwaarlozing alleen maar verder zal toenemen.”

Vinkzicht in de Kinkerstraat

Primaire Berichten is op zich niet tegen hotels in de stad. Op die locatie in de Kinkerstraat zou het juist een levendige aanwinst zijn. Vinkzicht (de naam van het huizenblok waar het om gaat) is op dit moment is het een van de meest louche plekken in Oud-West. Maar om dan direct de prachtige architectuur van honderd jaar geleden zonder slag of stoot op te offeren, dat slaat helemaal nergens op. Tientallen meters verderop, in de Borgerstraat en in de Jan Pieter Heijestraat heeft het stadsdeel al bewezen dat het anders kan: laat de zichtbepalende voorgevels van de huizen staan en bouw er achter geheel nieuwe, moderne panden op.

Alleen onder die voorwaarde mag Ibis zijn intrek in de wijk komen nemen, en anders volgen er harde acties. Wij beraden ons zelfs op een uiterste maatregel: voortaan omfietsen via de Potgieterstraat! Axie!

    » www.vinkzicht.nl