Nieuwe namen voor Oud-West en Nieuw-West

De herindeling van de stadsdelen heeft vooral in Amsterdam-West gevolgen. De vier westelijke stadsdelen binnen de ring, De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Westerpark vormen samen een nieuw stadsdeel, met de voorlopige werktitel Amsterdam-West. De drie stadsdelen buiten de ring, Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart worden samen Amsterdam-Nieuw West.

Wat GroenLinks betreft staan de duidelijke, maar saaie nieuwe namen voor de stadsdelen nog niet vast. Primaire Berichten voert een korte naamsverkenning uit.

Oud-West
Ik vind De Baarsjes een prachtige naam, maar voor de vier samengevoegde wijken lijkt mij de benaming Oud-West toepasselijker. Andere mogelijkheden: Amsterdam-Kostverloren, Tussen-de-meren of Tussenmeer, De Ruit, Amsterdam-Berlage, Onder-t-IJ, Westersingel.

Nieuw-West
Aan variaties op bestaande namen kleven bezwaren. Osdorp en Sloten verwijzen naar slechts een deel van het stadsdeel, dus Groot-Osdorp of Sloterstad liggen minder voor de hand. Makelaars proberen deze impopulaire wijk aantrekkelijker te maken door nieuwbouwwijkjes namen te geven als Leuke Buurt. Sinds Vogelaar weten we dat probleembuurten “krachtwijken” heten. Dus Nieuw-West loopt wel enigszins het gevaar dat een flitsende, positieve naam in de volksmond vooral met getto’s geassocieerd zal gaan worden. Mijn voorkeur gaat uit naar het heldere, connotatieloze Nieuw-West. Andere voorstellen: De Tovertuinen, Groen-Amsterdam, Schiphol-Noord, Kwartweg, Slotermeer-Rondom, Istanblanca (of Casakara), Voordering, Spetterend-West, Westnova, Nieuw-Jordaan.

Nieuwe namen voor nieuwe stadsdelen