HTML5 for web designers – Jeremy Keith

HTML5 for web designers - Jeremy KeithHet kan niet missen: HTML5 komt er aan. Voor iedereen die regelmatig met zijn vingers aan HTML zit, maar niet exact weet wat hij nu van HTML5 kan verwachten, heeft Jeremy Keith een beknopte en uiterst leesbare inleiding geschreven: HTML5 for web designers.

Het boekje, een cahier bijna, is de eerste uitgave in boekvorm van hét online magazine voor web developers A List Apart. Keith begint met een korte introductie over de ontstaansgeschiedenis van HTML5. Het verschil tussen “HTML5” en “HTML 5” komt aan de orde, maar gelukkig staat hij bij dit geneuzel niet te lang stil. Dit doet hij wel bij belangrijke nieuwe toevoegingen, zoals het CANVAS en het VIDEO element.

Keith schrijft zoals altijd losjes, vrolijk en humoristisch. Maar dat weerhoudt hem er niet van om belangrijke termen, zoals het boolean attribute, helder uit te leggen. Ook laat hij mooie fallbackscenario’s zien waarmee je nu al gebruik kunt maken van de innovaties in HTML.

Een heel hoofdstuk wordt gewijd aan web forms; een ander hoofdstuk aan semantiek. Hierin behandelt hij de meeste nieuwe structuurelementen die HTML5 kent, zoals HEADER, FOOTER en ASIDE. Tegen beter weten in legt hij omstandig uit dat het ASIDE-element niet bedoeld is voor een linker- of rechterkolom (elementen zijn immers positie-onafhankelijk), maar voor “tangentially related content”, zijdelings gerelateerde content. Wat dat is mag Joost weten en over tien jaar zullen we gewoon zien dat 99% van de ASIDEs voorkomen als sidebar in de linker- of rechterkolom, ongeacht de inhoud van de ASIDE.

Desalniettemin is HTML5 for web designers een uitstekende inleiding in HTML5. In 85 pagina’s ben je volledig op de hoogte! Nu graag zo’n uitgave over CSS3!