Mijn zoon heeft een seksleven – Renate Dorrestein

Vanwege haar recente overlijden staat het werk van Renate Dorrestein in de belangstelling. De leesclub van mijn moeder leest Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor. Ik moest het ook lezen, vond mijn moeder.

Mijn zoon etc. gaat over het drukke leven van Heleen, een vrouw in de overgang, met een eigen bedrijf en twee puberkinderen. Als haar moeder een hersenbloeding krijgt, komt haar ook de rol van mantelzorger toe en druppelt haar leven langzaam over.

Ondanks de zware thematiek van mantelzorg en dementie leest Mijn zoon etc. lekker weg. Hoe kan dat?

  • Dorrestein wisselt een wat afstandelijkere vertelstijl voortdurend af met spreektaal. Ze gebruikt veel gezegdes en laat soms ook opeens in een zin de persoonsvorm weg, waardoor je de indruk hebt dat de verteller jou tussen neus en lippen door persoonlijk even bijpraat.
  • Het onderwerp staat heel dichtbij: een gewone vrouw in een gewoon dorp, met herkenbare problemen.
  • De hoofdpersoon vertelt haar verhaal op de man af, met zelfspot en humor. Helaas, of gelukkig, kunnen ook dementerenden heel grappig uit de hoek komen:

Heleen krijgt een rondleiding in een verpleegtehuis waar haar moeder mogelijk geplaatst zal worden: “Een mager oud kereltje was de enige die naar me keek. Luid zei hij: Donder op met die rotkop!”

Opvallend genoeg bevatte de uitgave die ik las een advertentie achterin het boek. Behoor ik nu tot een selecte groep lezers die weet wat dr. v. betekent?

Hoewel de titel mogelijk iets anders doet vermoeden gaat Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor niet over het seksleven van de zoon, maar hoofdzakelijk over de dementerende moeder. Ben jij een middelbare scholier en wil graag een spannend boek van een Nederlandse schrijfster op je lijst zetten? Begin dan bij Tessa de Loo ofzo, en laat dit boek nog maar even links liggen.