President vermist – Patterson / Clinton

President vermist is een detective/thriller van de Amerikaanse thrillerauteur James Patterson en Bill Clinton. Bill Clinton? Ja, de voormalige Amerikaanse president heeft flink zijn stempel gedrukt op deze roman, en helaas komt dat het boek niet ten goede.

Ik ben niet zo’n thrillerlezer, dus wellicht had ik mij iets minder weerbarstig op moeten stellen bij het volstrekt ongeloofwaardige verhaal waarin één computervirus de volledige Amerikaanse maatschappij moet laten ontsporen. Eén virus dat in één klap alle bestaande systemen infecteert, maar ook alle backups en alle data vernietigt. Fysiek onmogelijk, maar goed, als je een spannend boek wil lezen, moet je dit uitgangspunt even accepteren. De Verenigde Staten van Amerika staan dus aan de rand van de afgrond.

Gelukkig is er een president die de handschoen van de dreiging oppakt. Een president die niet meedoet met de politieke spelletjes van de senaat, maar volledig altruïstisch zijn eigen carrière in de waagschaal stelt om zijn land te redden. En passant zet hij de hackers van zijn beveiligingsteam op het juiste spoor en ontmaskert hij eigenhandig een verrader in zijn staf. Bent u daar nog?

Een flinterdun plot met een politieke boodschap die er slaapverwekkend dik bovenop ligt: de oogst is aan de magere kant voor deze sterrencombinatie. Als filmscript zie ik er nog wel brood in, maar thrillerliefhebbers of boekenclubjes zijn er gauw op uitgekauwd.