De Amerikanen hebben het weer gedaan

De messen worden reeds geslepen voor de “grote” demonstratie van 20 maart 2004. Dan wil het Platform Stop de bezetting van Irak demonstreren tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Afgezien van de nog grotere ellende die in Irak zal ontstaan als de internationale troepenmacht zal vertrekken, ergeren dit soort demonstraties mij door hun bekrompen kortzichtigheid.
    Afgelopen week nog bombardeerde het Soedanese regeringsleger bewust burgerdoelen aan de grens met Tsjaad. Het Comité ter bescherming van Soedanese burgers met 500.000 demonstranten in haar kielzog werd echter niet gesignaleerd op het Binnenhof… De regionale oorlog in Congo woedt al enige jaren en heeft honderdduizenden levens gekost, maar tot spraakmakende manifestaties op de Dam leidde dit nog niet. Pas als een Amerikaan zijn vinger uitsteekt en een gruwelijke dictator afzet staan de Nederlandse beroepsdemonstranten op hun achterste benen.
 
Karel van het Reve heeft hier overigens een interessante verklaring voor. Reeds in 1965 noteerde hij: “Veel anti-Amerikanisme is minder een verzet tegen Amerika dan een zich laten meeslepen door Amerikaanse invloed. Men organiseert demonstraties voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Vietnam omdat de Amerikanen ook van die demonstraties organiseren. Ik kan me hier ten lande geen demonstraties herinneren voor het terugroepen van Nederlandse troepen uit Indonesië of Nieuw-Guinea.”. En die invloed van toen suddert blijkbaar nu nog rustig door.