De nieuwe Firefox is uit

De nieuwe Firefox is uit, versie 3. Hoezee, hoezee, downloaden die hap? Nou ja, alleen al uit veiligheidsoogpunt kan het nooit kwaad om van je (favoriete) browser altijd de laatste versie te gebruiken. Maar om nu als over kop over te stappen hangt van jezelf af.

Wil je gewoon lekker surfen, gebruik dan Opera. De kracht van Firefox ligt vooral in zijn ontelbare, ontzettend handige, uitbreidingen. En juist in de uitbreidingen (add-ons) ligt de crux. Een groot aantal ervan zijn nog niet geschikt voor Firefox 3, of lijken niet geschikt te zijn.

Ikzelf ben bijvoorbeeld verslaafd aan de add-ons Adblock (lekker surfen zonder advertenties) en Tab Mix Plus (biedt zeer handige opties voor tabbladen). Op de officiële Firefox site bleek er geen werkende versie van deze add-ons te zijn voor Firefox 3. Als je dan een beetje gaat zoeken, stuit je wel op werkende alternatieven, maar “het zou niet zo moeilijk moeten zijn”.

Nadat ik versie 3 geïnstalleerd had, werkte driekwart van mijn add-ons niet meer. Enig zoekwerk hielp mij in elk geval weer aan 5 van mijn meest vertrouwde add-ons:
– Adblock (geen nieuwe versie, alternatief gekozen: Adblock Plus)
– Colorzilla (geen automatische update)
– Delicious (geen automatische update)
– Firebug (geen automatische update)
– Tab Mix Plus (vage beta-release)

Dan staan er momenteel nog een tiental add-ons op “disabled” die ik weinig gebruik. In mijn bezoekersstatistieken zie ik nog steeds mensen met de antieke Firefox 1.0.7 langskomen. Nieuwe releases worden door Firefox namelijk niet afgedwongen. Als je nog versie 2.0.0.14 gebruikt, haast je dan vooral niet, maar wacht nog een paar weken.