Ubuntu installeren

Een jaar of zes geleden had ik met mijn broer en een vriend van hem afgesproken eens “een weekendje” linux te installeren. We zouden er twee dagen voor uittrekken om te kijken of we het besturingssysteem op een testcomputer aan de praat zouden krijgen. Helaas kwam er iets tussen waardoor we niet bij elkaar kwamen en de afgelopen jaren bleven we eenvoudige Windowsgebruikers.

Tot gisteren onze systeembeheerder Micky als een overrompelende evangelist een ceedeeetje van Ubuntu in mijn handen stopte met de mededeling: “Installeren!”. Ubuntu is een gebruiksvriendelijke Linuxdistributie, zeg maar Linux voor dummies. Ik heb het direct uitgeprobeerd op mijn laptop en ik zal het meteen toegeven: Ik kan me niet herinneren ooit zo snel een besturingssysteem geinstalleerd te hebben!

Even voor de goede orde: ik hou niet van computers, word absoluut niet warm van de nieuwste videokaarten, sleutel nooit aan mijn hardwareconfiguratie, weet niet hoeveel bits er in een byte gaan en eigenlijk is het enige wat mij keer op keer naar dat brommende ding trekt: het internet. Een besturingssysteem is een noodzakelijk kwaad en of het nu open source is of niet zal me aan mijn reet roesten. Maar toen ik na een kwartiertje een volledig werkende Ubuntu op mijn laptop had draaien werd ik toch wel enthousiast. Is het dan toch mogelijk om een normaal werkende, redelijk gebruiksvriendelijke computer te hebben zonder je te verplichten aan die peperdure Windowsversies?

Helaas stuitte ik als configuratieleek direct op een aantal vragen:

1. Ubuntu maakte automatisch een aparte partitie op mijn harde schijf aan, zodat ik Ubuntu naast Windows kan draaien. Hoewel de cd zei slechts 2 GB ruimte nodig te hebben, was de kleinst mogelijke partitie die ik aan kon maken 12 GB groot (namelijk 50% van de beschikbare vrije ruimte op mijn harde schijf). Waarom?
2. Mijn wifi-instellingen van Windows werden natuurlijk niet automatisch overgenomen, zodat ik het internet niet op kan. Wat moet ik minimaal invullen op het internet op te komen?
3. Kan ik mijn bootfile zo aanpassen dat niet Ubuntu, maar Windows automatisch opstart als ik niet binnen zoveel seconden reageer?

En de vragen van lager allooi:
4. Met welke add-on verkrijg ik effecten van schuivende blokken als ik tussen programma’s wissel (alt-tab)?
5. Ubuntu kent vier desktops. Als op een van mijn desktops een achtergrondfoto instel, is die ook direct zichtbaar op mijn andere desktops. Hoe kan ik dat voorkomen?
6. Ubuntu versloeg mij ongenadig met vier-op-een-rij. Hoe krijg ik hem op de knieën?

Zoals C. zei zit er in Windows Vista een ongenadige controle op de echtheid van mp3’s en van videobestanden. Ik voorspel Linux een grote toekomst.