Waarom ik zo’n verschrikkelijke hekel heb aan software van Adobe

Vandaag opende ik een PDF-bestand. (Alles en iedereen wordt tegenwoordig maar in PDF’s gepubliceerd. God mag weten waarom. Meestal is een gewone HTML-pagina of een Word-document (dat door Open Office gelezen kan worden!) ook toereikend.) Maar goed, de Adobemaffia heeft bereikt dat wij een PDF moeten openen.

Vervolgens vraagt Adobe Reader (voorheen Acrobat Reader) of hij zijn versie mag upgraden. Bij het openen van de PDF begon Reader namelijk direct te emmeren dat hij bepaalde features niet kon uitvoeren, dus ik dacht: Vooruit met de geit, installeren die hap. Nu moest ik een onwaarschijnlijk groot bestand van 22MB downloaden. Voor zo’n miezerig PDF-lezertje? Het venijn zat in de staart. Ik kreeg natuurlijk ook allemaal andere troep ongevraagd op mijn computer ge├»nstalleerd, waaronder het afschuwelijke Quicktime.

PDF’s zijn een de facto standaard geworden op internet. Adobe Reader is de standaardlezer van PDF’s. Adobe maakt misbruik van zijn monopolie door ongevraagd andere programma’s te installeren. Europese Commissie, grijp in!