Windows XP opnieuw installeren

Ja, het moest er weer van komen. Voor de tweede maal in het korte leventje van mijn PC (5 jaartjes jong) ben ik genoodzaakt Windows XP (Professional UK version) opnieuw te installeren.

Ik heb er lang tegenaan lopen hikken. Mijn systeem werd trager en trager, maar wij accepteerden de nukken en grillen van XP zonder morren. Twee maanden geleden viel Outlook opeens uit. S. stapte over op Outlook Express (voor die wijsneuzen out there: ik gebruikte al Thunderbird).

Maar afgelopen week kwam de nekslag: Windows besloot zichzelf af en toe, volkomen onverwachts en zonder waarschuwing vooraf, te rebooten. Hij startte zichzelf automatisch opnieuw op! Dat was niet zo fijn als je net bezig bent in een document…

10.45
Inmiddels is de C-schijf geformatteerd (ben benieuwd welke spullen ik ben vergeten te backuppen) en kijk ik aan tegen de blauwe schermen van de nieuwe installatie.

11.05
Inmiddels kijk ik al 15 minuten naar een schermpje met de tekst “Setup will complete approximately: 33 minutes”.

11.25
Nog steeds “33 minutes”…

11.30
Ik begin opnieuw!

11.38
Bij het “33-minutenschermpje” aanbeland.

11.45
Nope, dit gaat niet werken. Volgens de forums kan ik nu het beste met een minimale hardwareconfiguratie opnieuw beginnen. Ik koppel nu eerst maar mijn cd-romspeler los (ik heb er twee), want dat ding gaf al langere tijd problemen.

12.10
Hel en verdoemenis, dat helpt niets! Nu mijn tweede harde schijf maar loskoppelen.

12.40
Geen progressie…

12.55
PC Dokter gebeld. Zij vermoeden dat mijn geheugen kapot is. Goed, ik breng hem weg, mogen zij er lekker naar kijken!

14.20
De PC Dokter was duidelijk: het moederbord is naar zijn grootje. Dat wordt een nieuwe pc. Hoera! Wie heeft tips?