Een avondje Russische literatuur

Vorige week vond de elfde bijeenkomst plaats van het Exclusieve Genootschap voor Slavische Cultuuroverdracht. De dis was weer uitzonderlijk smakelijk en werd overvloedig gevuld met louter vegetarische Russische gerechten. Wat te denken van: koolbroodjes, Georgische kaasbroodjes (chatsjapoerrie), aardappelsalade, gebakken champignons in roomsaus, Georgische bonensalade (lobio), vega-borsj, wareniki (een soort ravioli) met aardappel, wareniki met room, wareniki met kersen (yum yum!), Russische chocolaatjes, koolsalade, prjanniki (Russische kruidkoek), augurkjes, een aardappelgratin met room, champignons en kaas, gezouten komkommer en als toe chocoladetaart met verse vruchten. Hiernaast verscheen er ook Moskouse kwas, Russische champagne en Stolichnaya op tafel. Subliem!

Zinaida JoesoepovaHet thema van de elfde bijeenkomst van het Genootschap was literatuur. Met zoveel specialisten in de kleine ruimte was dat natuurlijk een kat in het bakkie. Drs. S. trapte af met een verhandeling die in het geheel niet ging over literatuur. Hij beschreef een schilderij dat momenteel in de Amsterdamse Hermitage hangt: Zinaida Yusupova door François Flameng. De hierop afgebeelde Zinaïda Joesoepova was een adellijke vrouw uit het Sint-Petersburg van eind negentiende eeuw. (Toevallig is zij ook de moeder van de moordenaar van Raspoetin.)

Zinaïda Joesoepova draagt een imponerende parel en volgens de begeleidende tekst in het museum is deze parel ooit van Filips de Tweede geweest. Drs. S. wilde de geschiedenis van de parel achterhalen en ontdekte bij toeval dat de parel van Joesoepova niet eigendom was geweest van Filips de Tweede, maar mogelijk wel van Lodewijk XIV! De Franse koning zou namelijk een parel in zijn bezit gehad hebben genaamd ‘pellegrina’, en die pellegrina had na vele omzwervingen Rusland bereikt. Tegwnoordig is de pellegrina in onbekende handen. De parel van Filips de Tweede daarentegen, de ‘peregrina’, behoort vandaag de dag toe aan Elizabeth Taylor. Een interessante verwisseling, wie schrijft er een Dan Brown bij?

Hierna vermaakten zowel drs. R. als drs. O. elk het publiek met een quiz over Russische literatuur. In de quizvragen nam de poezie een prominente rol in. Beide quizzen werden gewonnen door drs. B. Helaas is niet opgehelderd of hier een doorgestoken kaart in het spel was.

Drs. G. vertelde over zijn kennismaking met de Russische literatuur als tiener en kwam met een leeslijst voor beginnende Russisten op de proppen. Drs. B. tenslotte liet zien wat de Hollandse link was van oud-Zenit-aanvaller Andrej Arsjavin: zijn genegenheid voor Ruud Gullit!