Het was al ruim een jaar geleden dat het Exclusieve Genootschap voor Slavische Cultuuroverdracht in Amsterdam bij elkaar kwam. Maar de afgelopen presidentsverkiezingen maakten de noodzaak evident de koppen bij elkaar te steken, en wel over het prikkelende thema Opstand in Rusland. Opstand klinkt misschien wat overdreven als je de protesten van de afgelopen maanden bekijkt, maar voor de als politiek tamelijk apathisch bekende staande Russen was dit toch ongekend.
Zo dachten wij althans. De laatste jaren heeft het Russische volk zich namelijk niet erg luidruchtig geroerd. Maar wanneer je een langer tijdsbestek in ogenschouw neemt valt op dat de Russische geschiedenis alles behalve vrij is van polarisatie en opstand en dat de Russische Revolutie uiteindelijk misschien wel de meest dramatische en succesvolle opstand in de geschiedenis van de mensheid geweest is. Kortom, als Genootschap wilden we de huidige protesten in een historische context plaatsen.
Willen is één, klaarspelen is twee. Toen de voortreffelijke Russische gerechten weer op tafel stonden (koolsoep, salades, pasteitjes, ingemaakte champignons, alles als vanouds vegetarisch), en de champagne en de wodka zijn weg door de slokdarm gevonden had, bleek de ambitie om de historische context te vinden ietwat ambitieus.
Drs. G. trapte af met een verhandeling over de opstand van Jemeljan Poegatsjov. In 1773 gaf deze Poegatsjov zich uit voor de vermoorde tsaar Peter III en wist in een Oostrussische regio enkele duizenden opstandelingen (kozakken, boeren, etnische minderheden) om zich heen te verzamelen. Uiteindelijk culmineerde de opstand in het beleg en de inname van de stad Kazan, waarop tsarina Catharina de Grote het leger op Poegatsjov afstuurde, dat korte metten maakte met de muiters.
Drs. R. wist met een feitenquiz over de recente presidentsverkiezingen menig deelnemer tot radeloosheid te brengen, zo eenvoudig waren de vragen, maar zo lastig de antwoorden. Drs. B. won de quiz met overmacht en mocht de trofee, originele Russische thee in blik, in ontvangst nemen.
Daarna volgde het unieke Poetin-kwartetspel, samengesteld door drs. B. Op komische wijze bracht het spel vele feitjes uit het leven van Vladimir Vladimirovitsj te berde, waaronder de bekende Poetin te paard en de Poetin op tijgerjacht. Drs. van D. trok aan het langste eind en eiste de overwinning op. Inmiddels was de wodka ook op.
Drs. S. tenslotte week compleet van het thema af en bracht de fatale vlucht KAL-007 ter sprake. In 1983 schoten Russische straaljagers boven Kamtsjatka een Koreaans passagierstoestel uit de lucht. Het toestel was van zijn route afgeweken en vloog boven verboden gebied. Voor de zekerheid boorden de Russen het toestel naar de zeebodem, om vervolgens geheel in Russische traditie dove en blinde te spelen voor de internationale gemeenschap die graag wilde weten wat er met KAL-007 was gebeurd. Vele jaren later kwamen langzaam maar zeker de feiten boven tafel, en hoewel er nog vele complottheorieën circuleren, zijn velen het erover eens dat dit incident een geweldige blunder van de Russische defensie was. (Mocht je je in dit onderwerp willen verdiepen, lees dan ook de schokkende vluchttranscripties.)
Update
Toevallig besteedde Tegenlicht afgelopen maandag uitgebreid aandacht aan de oppositie tegen Poetin in de documentaire Unlike Poetin. Ruslands Facebook-oppositie.