Russische culinaire tradities

Vorige week vond alweer de vierde bijeenkomst plaats van Exclusieve Genootschap voor Slavische Cultuuroverdracht. Het thema was ditmaal “Eten en drinken”, oftewel Russische culinaire tradities in heden en verleden.

Drs. Sterk trapte de avond af met met de vraag waarom kaviaar toch bij uitstek beschouwd wordt als een typisch Russisch exportproduct, terwijl er veel meer landen zijn die deze dure viskuit produceren. Met een fikse slag om de arm kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat juist onder de communisten kaviaar een exclusief product geworden is, dat de wankele staat de broodnodige deviezen kon verschaffen.

Drs. Reiniers besprak twee van de bekendste Russische kookboeken, waaronder het ook in het Nederlands vertaalde De Russische keuken van Maria Horvath. Daarna werden er lustig recepten van pasteitjes uitgewisseld.

Drs. Beers vervolgde de onderhoudende avond met een boeiende quiz. Vooral de vraag waarbij de deelnemers door te proeven Russische van westerse chocolade moesten onderscheiden, bleek een opvallende instinker! Over de vraag of champagne uit Odessa nu wel of niet champagne genoemd mag worden, en of het niet gewoon cider is, werden de aanwezigen het niet eens.

Ikzelf sloot de avond af met een beschouwing over eten en drinken in de Russische popmuziek. Die lezing zal morgen op deze website verschijnen.