Slavisten houden niet van water

Gisteren vond de alweer achtste bijeenkomst van het Slavisch Genootschap plaats, ditmaal in Almere, met als thema “water”. Omroepflevolandreporter Karsten toonde zijn boeiende documentaire over de Volvorace van Bant naar Beijing, die grotendeels over Russisch grondgebied ging. De documentaire had overigens niets met water van doen.

De culinaire traditie blijkt steviger geworteld te hebben in ons slavistisch genootschap dan de thematische. Het ene na het andere bijzondere Russische gerecht verscheen op tafel, maar met het thema water wilde het maar niet vlotten. Larissa vertelde over een hilarisch hotel in Listvijanka aan het Bajkalmeer waar het douchewater pas na 20 minuten met volle kracht gestroomd te hebben enigszins warm begon aan te voelen.

Tom wilde het meeslepende relaas vertellen van een jonge marinier, maar dit verhaal kwam geheel niet uit de verf. We wachten op de bespreking van de verhalenbundel van Jevgeni Grisjkovets, Планка, waarin deze geschiedenis opgetekend staat.

De verrassing werd aan het einde van de avond opgediend als een origineel oud-Russisch nagerecht, waarvan ik helaas alweer de naam vergeten ben, want er stond ook Stolichnaja op tafel.