Kippenliefde

Nu we het toch over kippenliefde hebben: je kunt ook doorslaan. Een zekere H. bezit in Midden-Friesland een ruim landgoed met drie bebouwingen: een stenen woonhuis, een houten gastenverblijf en een als Zaans huisje uitgevoerde kippenren.
    Die kippenren is speciaal neergezet voor de twee kippen die H. bezit, Cora en Henk. H. kreeg de kippen kado in een koude wintermaand en daarom moest er als een speer een knusse woning voor deze twee beestjes gebouwd worden. In de overbruggingsperiode mochten de kippen voor de kou schuilen in de ontvangstkamer van het gastenverblijf (dat de grootte van een flinke Amsterdamse studentenkamer heeft). Een straalkacheltje verwarmde de ruimte.
    Helaas waren de kippen niet geheel zindelijk. Vol overgave scheten zij het perzische tapijt onder en maakten zij gebruik van de boekenkast als nachtelijke rustplaats. Cora gaf de voorkeur aan Oorlog & Vrede als bed, terwijl Henk liever op de rugleuning van een antieke fauteuil sliep.
    Na een paar dagen was de ren gereed en Cora en Henk werden met lichte dwang in hun nieuwe onderkomen geplaatst. Toen brak de hel los. De aanzienlijke degradatie van hun huisvesting ging de kippen te ver. Zij kwamen in opstand en hielden twee etmalen lang vriend en vijand uit hun slaap met onophoudelijk gekakel. Langzaam maar zeker begonnen hun kammen glans te verliezen, waarna zij slap op de kop kwamen te hangen.
    Toen was H. gebroken. De ren werd ontruimd en de kippen kregen hun vrijheid terug. Overdag struinen zij over het landgoed en ‘s nachts rusten zij in het gastenverblijf. Van oktober tot en met april staat ook het kacheltje daar te loeien.

    » Wim de Bie heeft een ook punt
    » Foto van Cora & Henk