Ontploffing op de Arbatsko-Pokrovskilijn

Ontploffing op de Arbatsko-Pokrovskilijn in 1977

In januari 1977 werden in Moskou drie ontploffingen gehoord. Om 17.33 uur in een metrowagon tussen de haltes “Izmajlovskaja” en “Pervomajskaja”, om 18.05 uur in de handelszaal voor etenswaar in de Baumanmarkt en om 18.10 uur in een vuilnisbak in de buurt van supermarkt N5 op de 25-Oktoberstraat. Zeven mensen vonden de dood, 37 raakten gewond.

De bom in de metro was in een mand met ganzen geplaatst en ontplofte toen de wagon op open terrein reed. Direct werd de spanning van de rails gehaald. De metrohaltes “Pervomajskaja”, “Izmajlovskaja” en “Sjolkovskaja” werden onmiddellijk gesloten en in enkele minuten werden alle passagiers van de perrons geëvacueerd. Hierna werd de zwaar beschadigde trein naar het station “Pervomaskaja” vervoerd. Passagiers van latere treinen die zonder te stoppen langs “Pervomaskaja” reden, zagen op het perron mensen die onder het bloed zaten, en een uiteengereten wagon.

De daders, de 32-jarige Stepan Zatikjan en twee handlangers, werden van sabotage beschuldigd. In februari 1978 kregen zij de doodstraf.

(bron: Moskovskoe Metro)

    » De metro van Moskou
    » Nog een persoonlijke site over de Moskouse metro