Armer dan je denkt

Sterk verhaal vandaag op mijn werk. Een collega van me wilde een hypotheek afsluiten voor haar nieuwe woning en werd ontboden bij de bank. Van een hypotheek kon geen sprake zijn. Het bleek namelijk dat zij een torenhoge schuld had bij de Wehkamp. Deze gegevens schijnen bij het Bureau Krediet Registratie geregisteerd te staan.

Wat was het geval? Had zij al slaapwandelend online belachelijk dure aankopen gedaan? Lijdt zij aan een persoonlijkheidsstoornis en deed haar doorgedraaide linkerhelft aankopen waar hij nuchtere rechterhelft niets van afwist? Nee, de waarheid is pijnlijker.

Ruim vijf jaar geleden was zij verhuisd. Zij had zich echter nooit in laten schrijven op haar nieuwe adres. Bovendien had de Wehkamp geen adreswijziging gekregen en werd de catalogus dus naar het oude adres gestuurd. Dan blijkt dat iemand die toevalligerwijze beslag weet te leggen op die catalogus doodleuk bestellingen kan doen op naam van het Wehkamplid. Die bestellingen werden keurig op het – oude – adres afgeleverd, dus mijn collega zag en hoorde niks en was zich absoluut niet bewust van de schuld die langzaam op haar naam opgebouwd werd. Tot vandaag. Zij is eerst aangifte gaan doen bij de politie.