My life in cockroaches

Momenteel lezen we Pluk van de Petteflet voor. Eén van de kleine hoofdrolspelers is de kakkerlak Zaza. Nils: “Wat is een kakkerlak?”

Omdat ik in studentenflats gewoond heb weet ik precies wat kakkerlakken zijn. Zowel in de flat aan de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord als de studentenflats aan de Rode Kruislaan in Diemen werden met enige regelmaat door Rentokil onderhanden genomen. Het hielp geen zak.

Ik had een keer een groot schaker op bezoek en wilde koffie zetten. Koffie in de filter en lekker laten doordruppelen. Na 5 minuten was de verse koffie gereed. Toen ik hem uit wilde schenken bleek er een dikke, vette kakkerlak in de dampende koffie te drijven. Het beest had zich in de onderkant van de filterhouder verstopt.

Ook goed was het hotel in Odessa waar ik in de lente van 1992 overnachtte. De kakkerlakken die hier huisden deden geen enkele moeite zich schuil te houden. Ze liepen over de vloer en over de muur. Bij het tanden poetsen hielden vanaf de spiegel boven de wastafel zeven kakkerlakken goed in de gaten af ik mijn achterste kiezen niet vergat.

Die beesten hebben we nog bespoten met scheerschuim. Het maakte geen enkele indruk op de onderkruipers. We vermoedden dat ze ‘s nachts ook over de deken heen gekropen zijn… Toen we de volgende dag dat hotel spoorslags verlieten begrepen we meteen waarom de loper op de gang zo kraakte bij iedere stap.

If you can’t beat them, join them. Maksim Gorki beschrijft in zijn autobiografie “Kinderjaren” hoe hij als kleine jongen van luciferdoosjes kleine strijdwagentjes maakte en deze liet voorttrekken door ingespande kakkerlakken. Hij organiseerde hele wedstrijden.