Coldplay’s wonderbaarlijke mix

Regelmatig zijn er leuke liedjes te horen op de radio. Zodra je echter de cd van het bijbehorende bandje in huis haalt, blijkt dat het radiohitje verreweg het sterkste nummer van cd is. Dit heb ik laatst nog meegemaakt met bandjes als The Doves, The Promise Ring, Ryan Adams etc. De algehele trend lijkt er een te zijn van: “We maken een soort maxisingle en rammen daar nog 10 plankliggertjes bij!”
    Zo niet de nieuwe cd van Coldplay, “A rush of blood to the head”. Wat een sterk album is dat! De op het eerste gezicht eenvoudig weggedrumde songs zijn iets minder rustig dan op “Parachutes”. Elk nummer opnieuw wordt gedragen door de wonderschone stem van Chris Martin en door de dromerige, maar ijzersterke gitaarrifs. Waarschijnlijk verveelt de single “In my place”, die al volledig grijs gedraaid is op de radio, daarom nog steeds niet.
    “A rush of blood to the head” begint eenvoudig en bereikt zo rond het 5e, 6e nummer een absoluut hoogtepunt, waarna het album langzaam naar het einde toedeint. Alleen het laatste nummer van de cd, “Amsterdam”, is wat zwak.
    Als je met je debuutalbum zulke grandioze successen geboekt hebt als Coldplay met “Parachutes”, is het bijna onmogelijk een goede opvolger te maken. Coldplay heeft zichzelf echter overtroffen en verdient dubbel en dwars de Gouden Greut van september.
    U2 kan met pensioen!

    » Coldplay
    » A rush of blood to the head
    » 5 juli 2002 trad Coldplay op in de HMH