Dag 5: Weer een beetje mens

Het effect van nieuw bloed was ook vandaag weer goed te zien. Na de bloedtransfusie van dag 3 voelde Tom zich even goed, maar helaas was daar op dag 4 (gisteren) niet veel meer van te merken. Hij zag weer erg bleek en had weinig puf. Zij HB-waarden bleken ook gedaald tot 3,8, terwijl een volwassen man een waarde van 7 tot 11 hoort te hebben. Gelukkig vond er vandaag weer bloedtransfusie plaats en volgden zak 5 en 6, die beide een halve liter nieuw bloed bevatten.

Vandaag was Tom weer een beetje zich zelf, hij lachte weer, kreeg al praatjes en ik werd gelijk aan het werk gezet voor allerhande karweitjes. Hij had zelf ook weer zin om verder te kijken dan zijn bedrand. Hij had zijn lenzen weer in, had zich geschoren, wat gelezen en ook had hij voor het eerst weer warm eten gegeten.

Goed nieuws dus, nu maar hopen dat zijn lichaam de HB-waarden weer zelf weer kan normaliseren. Dat is even afwachten, want een terugval schijnt na bloedtransfusie normaal te zijn. Maarja, hoeveel bloedtransfusies zijn nodig om het bloedverlies op te vangen? En belangrijker: door deze bloedellende blijft Tom achter bij zijn revalidatieoefeningen omdat hij of te verzwakt is of (zoals vandaag) aan bed gebonden is vanwege de bloedtransfusie. Dus laten we hopen dat zijn HB-waarden snel weer normaal te zijn.