Het derde consult

Enkele weken geleden had ik mijn derde consult, ditmaal bij in Assen een arts die gespecialiseerd is in de Ganz-operatie. We werden uitermate vriendelijk en gastvrij ontvangen in het ziekenhuis. De arts had eerst een kort gesprekje met ons, liet ons daarna een film zien over de operatie, waarna hij weer tijd nam om onze vragen daarover te beantwoorden.

De belangrijkste kenmerken van een Ganz-operatie zijn:
* Grote kans op pijnvermindering;
* 7 tot 10 dagen opname in ziekenhuis, daarna gewoon thuis revalideren bij een plaatselijke fysiotherapeut;
* 50–75 % van de 50-jarigen met heupdysplasie ontwikkelt slijtage;
* Wachttijd is ongeveer 3 maanden;
* De meeste mensen die een Ganz ondergaan hebben, zijn nagenoeg pijnvrij en kunnen fysiek veel meer dan voorheen. Sommigen zijn zelfs marathons gaan lopen, maar de arts raadde dit af.

Voor mijn persoonlijke situatie zag de kaart er als volgt uit:
* In mijn rechterheupkop hebben zich cystes ontwikkeld: kleine holtes. Dit is officieel nog geen slijtage. Pijn bij het lopen begint bij mij meestal ook rechts. Toch gaf de arts er de voorkeur aan om eerst links te opereren (waar mijn heupdysplasie erger is; CE: 6 tegenover rechts: 12.)
* Ik kom wel in aanmerking voor operatie.
* Maar ik val in het grote schemergebied waarbij er geen noodzaak is om direct tot opereren over te gaan, maar het op termijn waarschijnlijk wel verstandig is.
* Het belangrijkste van dit consult was daarom de opmerking van de arts dat hij de keuze voor opereren nadrukkelijk aan mij laat. Vermoedelijk wil hij louter gemotiveerde patiënten opereren. De Ganz is een zware operatie die met maandenlange revalidatie gepaard gaat. Als je hier niet heel bewust zelf voor gekozen hebt, kan ik me voorstellen dat je in dat lange traject motivatieproblemen ontwikkelt.

Inmiddels probeer ik in contact te komen met mensen die een Ganz-operatie ondergaan hebben. Zo hoop ik een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de voor- en nadelen van de operatie. Op korte termijn wil ik dan het besluit nemen om mij nu te laten opereren of dat een paar jaar uit te stellen.