Het tweede consult

Mijn eerste consult had ik vorige maand in het OLVG bij dokter K. Toen hij zag hoe mijn heupdysplasie ervoor stond verwees hij mij direct door naar zijn collega H. Met dr. H., die ook chirurgische ingrepen doet, had ik vandaag een gesprek. Officieel om de uitslag van de CT-scan te vernemen, maar ik verwachtte dat H. met een concreet operatievoorstel op de proppen zou komen.

In tegenstelling tot wat K. vorige keer gezegd had, vond dokter H. de slijtage (artrose) op de foto’s niet zo duidelijk aanwezig (goed nieuws!). De operatie waar K. nog aan dacht, de pandakplastiek, kwam daarom volgens H. ook niet direct in beeld. Pandakplastiek wordt vooral toegepast wanneer er al enige slijtage in het heupgewricht zit. H. vond de kop en de kom er bij mij goed uitzien en was er nog genoeg kraakbeen.

Operatief ingrijpen leek hem desondanks verstandig, hoewel hij wel vond dat ik al wat aan de oude kant was. Het zou beter geweest als ik met een jaar of 20 in zijn spreekkamer terechtgekomen was. 16 jaar te laat dus… Een operatie heeft vooral een preventief karakter: het gaat de slijtage tegen en stelt het moment dat ik ooit aan een kunstheup zou moeten, uit. Het gaat hierbij vooralsnog alleen om mijn (slechtere) linkerheup.

De operatie die ze in het OLVG uitvoeren heet tönnis- of triple osteotomie. Hierbij wordt de heup op drie plaatsen ‘losgemaakt’ (doorgezaagd in feite) en een stukje gekanteld, zodat de kop groter draagvlak vindt in de kom. Deze operatie vond H. een optie, maar waar hij eigenlijk aan dacht was de Ganz-osteotomie. Deze operatie lijkt veel op de triple, alleen wordt de heup nu maar op 1 plek doorgezaagd. Dat bespoedigt natuurlijk het herstel. De Ganz wordt echter niet (of nauwelijks) in het OLVG uitgevoerd. Daarom wilde H. mij doorverwijzen naar de praktijk van orthopeed Heeg in Assen. Dokter Heeg is een specialist op het gebied van de Ganz-osteotomie, weet ik sinds vandaag.

Of de Ganz een serieuze optie is, zal ik pas weten na een consult in Assen. H. vond mijn heup wel wat steil en dat zou misschien roet in het eten kunnen gooien. Dr. Heeg is echter een zeer ervaren arts en zo krijg ik mijn second opinion van een echte professional.

Lachen was het toen dr. H. de risico’s van de chirurgische ingrepen noemde. Het gebeurt sporadisch, maar het zou kunnen dat er per ongeluk (de Ganz-operatie moet deels ‘blind’ verricht worden) een zenuw of een ader doorgesneden wordt. Of een slagader. Dan heb je de poppen flink aan het dansen. Als je alleen het gevoel in je dij kwijtraakt kom je nog goed weg.

Goed, maar hoe zat het nou met dat vragenlijstje dat ik voorbereid had? Natuurlijk werd ik in het gesprek meteen verrast door het gegeven dat de pandakplastiekoperatie, waar ik mij op voorbereid had, voor dr. H. niet aan de orde was. Direct deden de meeste van mijn concrete vragen er niet meer toe. Enfin, in de komende maand zal ik naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen moeten en dan heb ik mijn vragen al paraat.

Ondertussen kan ik vast aan mijn conditie gaan werken, want “zorg voor een zo goed mogelijke conditie voorafgaand aan de operatie. Des te sterker uw spieren zijn, des te makkelijker verloopt de oefentherapie na de operatie”.

Wordt vervolgd. Ik ga even bieden op een hometrainertje op Marktplaats.