Bureaubladen, de Mac en Internet Explorer

In de Intermediair van 8 december jl. stond een grote fotoreportage “Pimp je bureaublad”. Lezers waren blijkbaar in de gelegenheid gesteld om het bureaublad van hun computer op te sturen. Mij vielen een paar dingen op.

Een willekeurig bureaublad

Ten eerste vraag ik mij af waarom een bureaubladversiering zo belangrijk is? Als het goed is zie je hem twee maal per dag: ‘s ochtends bij het opstarten van je computer en ‘s avond bij het afsluiten. In de tussentijd is je beeldscherm als het goed is gevuld met mailprogramma’s, browsers, spreadsheets, tekenprogramma’s, tekstverwerkers of welke toepassing dan ook. Iemand die de halve dag naar een bureaublad zit te staren, lijkt me niet echt productief bezig. Bij mij op het werk zie ook alleen een projectleider wel eens met louter een bureaublad voor zijn neus zitten.

Ten tweede waren van de 17 bureaubladen die in de Intermediar getoond werden, er 15 een achtergrond op een Mac en slechts 2 op een PC. Terwijl de penetratiegraad van PC’s in Nederland een factor 20 groter is. Dit betekent óf dat bezitters van een Mac veel creatiever zijn of dat zij geen reet te doen hebben, dag en nacht hun bureaublad opleuken en de tijd nemen deze naar de Intermediair op te sturen.

Wat mij het meest verbaasde echter was dat van die Macs – voor zover ik het kon zien – zo’n 75% beschikte over Internet Explorer. Nu weet iedereen die wel eens een serieuze internetpagina in elkaar gedraaid heeft, dat IE op de Mac een heuse “pain in the ass” is. Vandaar mijn drie lezersvragen:

1. Heb jij een Mac?
2. Zo ja, staat daar Internet Explorer op?
3. Zo ja, waarom???