CMS-migratie op greut.nl

Afgelopen dagen heeft er – uiteindelijk toch nog onverwachts en niet geheel tot in de puntjes voorbereid – een CMS-integratie plaatsgevonden op greut.nl.

Fans van deze site weten dat hier sinds 2000 geblogd wordt. Eerst in statische HTML-pagina’s, maar vanaf 2002 in het onvolprezen TomCms, een heerlijk in elkaar geknutseld blogsysteem dat draait op Classic ASP en MS Access. TomCms heeft het bijna 10 jaar volgehouden, maar uiteindelijk ging het mij toch te veel tijd en moeite kosten om dit systeem te onderhouden, laat staan dat ik nieuwe features kon toevoegen. Daar kwam bij dat Microsoft ooit aangekondigd had de ondersteuning van Classic ASP in 2013 te stoppen en dat zou betekenen dat ik mijn hele systeem in PHP moest herschrijven.

Gelukkig bestaan er meer blogtools op deze wereld, waaronder het uiterst populaire, zeer gebruiksvriendelijke en makkelijk uitbreidbare WordPress. Hier is mijn keuze op gevallen. Om al mijn oude 1600 blogposts niet verloren te doen gaan moest ik het databasemodel van WordPress uitpluizen en een soort content-porter schrijven zodat ik mijn data van het ene systeem naar het andere kon overzetten. Aan mijn oude posts moest ik de host-header “301 – Moved permanently” toevoegen, zodat mijn opgebouwde zoekmachineranking (goed voor 100 bezoekers per dag) niet in zou storten.

Toen dat gelukt was ontdekte ik dat mijn Windows-hoster Vevida niet de optimale ondersteuning gaf voor de nette URL’s van WordPress. Ik moest mijn site laten overzetten van een Windows 2003 naar een Windows 2008 server. Dat is afgelopen maandag gebeurd, maar prompt doken er problemen op met een XML-parser en iets met virtuele paden. Ik stond voor de keuze: of al die fouten gaan fixen of direct de migratie naar WordPress definitief doorvoeren. Ik heb voor het laatste gekozen, zodat de Primaire Berichten sinds maandag 31 oktober op WordPress draaien. Ik heb nog niet alle foutjes eruit kunnen halen, dus mocht je ergens tegenaan lopen, schroom niet om te reageren.