Firefox Tips (2) – Zoeken met keywords

Door Prof. Dr. Vuurvos

FirefoxDe webpolitie wil graag dat wij als browser niet meer Internet Explorer gebruiken, maar Firefox. Dingen die moeten zijn meestal echter niet zo interessant. Firefox wel, want het heeft een aantal ongekende voordelen boven Internet Explorer. In deel 2 van Firefox Tips behandelen we vandaag: snel zoeken.

Vorige week hebben we in deel 1 gezien dat we door middel van een keyword razendsnel op een gewenste pagina uit kunnen uitkomen. Door alleen “g” in de adresbalk te typen kwamen we uit op de website van Google. Vandaag veronderstellen we dat we het keyword “vd” hebben toegekend aan de website van Van Dale. (Als je niet (meer) weet hoe een keyword kunt toekennen, lees dan nog eens rustig Firefox Tips (1) – Het keyword principe.) De mogelijkheden van dit keyword gaan we uitbreiden.

Stel dat je een groot liefhebber bent van de Nederlandse taal, maar moeilijkheden hebt met de spelling ervan. Dan raadpleeg je vaak het online woordenboek van Van Dale. De meeste mensen typen, om daar te komen, eerst “www.vandale.nl” in de adresbalk van hun browser en navigeren dan door de site van Van Dale naar het online woordenboek en vullen daar uiteindelijk hun zoekwoord “appeltaart” in en klikken op OK. Al deze handelingen zijn terug te brengen tot het typen van “vd appeltaart” in de adresbalk van de browser. Hoe?

Als je op de pagina van het online woordenboek staat en je klikt met je rechtermuis in het invoerveld onder “Zoek een woord in Van Dale Hedendaags Nederlands”, dan staat er in het menuutje ook de optie “Add a Keyword for this Search…”. Als je deze optie kiest kun je een “Name” en een “Keyword” invullen. Bij “Name” vul je iets in als “Van Dale” en bij “keyword” bijvoorbeeld “vd”. Klik op OK. Vanaf nu kun je eenvoudig en supersnel zoeken. Typ maar eens “vd appeltaart” in!

    » Firefox tips