Het rare weblog

Heel leuk hoor, dat ons B&W een weblog heeft, maar technisch gezien is het een drama.

Iedereen die wel eens serieus naar het internet gekeken heeft weet dat weblogsystemen (zoals WordPress, Pivot of Typo) op de technische troepen vooruit lopen en laten zien hoe jij eigenlijk een website moet bouwen. Deze programma’s zijn doorgaans trouwens open source software en dus gratis verkrijgbaar. Daarnaast bestaan al ze vaak al jaren en zijn ze door “de community” grondig doorgetest.

Waarom heeft de Gemeente Amsterdam dan gekozen voor het onthutsend achterhaalde product Iprox? Het ondersteunt niet eens de basisbehoefte van een weblog: de RSS-feed!

Het antwoord op is vermoedelijk simpel en de waarheid is hard. De Gemeente Amsterdam besteedt haar ICT-zaken uit aan Pink. En daar moet de schoorsteen ook ronken. Dus geen eenvoudige, handige en gratis software, maar obscure en dubieuze “pakketten” die alleen door “consultants” ge├»mplementeerd kunnen worden.

Een klant van ons wilde laatst trouwens ook een weblog hebben. De optie om zelf iets in elkaar te flansen is een fractie van een seconde door onze hoofden geschoten. Maar kom op, dat doe je alleen als je een verschrikkelijke hekel hebt aan je klant en hem een flinke poot wilt uitdraaien. Onze keuze viel op WordPress.