QR-codes, wat zijn dat nou weer?

Aangezien de gemiddelde leeftijd op ons Sinterklaasfeestje ruim onder de dertig lag, wilde ik eens hip zijn en gebruikte ik QR-codes in mijn surprise. Tot mijn verrassing wist niemand er raad mee. Daarom een korte inleiding in QR codes.

Veel mensen kunnen internetten met hun mobiele telefoon. Een website bezoeken terwijl je door het park loopt of op de tram staat te wachten kan ontzettend leuk of handig zijn, als je op dat priegelige toetsenbordje maar niet zo’n lang adres in moest typen. Daarom zijn er QR-codes!

QR code www.tomgreuter.nl

Alle moderne telefoontjes bevatten een camera. Met een speciaal programmaatje kun je een foto maken van een QR-code en vervolgens opent je telefoon de website die in de code verborgen zit, op jouw telefoon.

Leuk hoor, maar waar vind ik die QR-codes dan? In Nederland moeten QR-codes nog doorbreken, maar in Japan kun je geen abri meer tegenkomen of de reclame wordt vergezeld van een QR-code. Makelaars kunnen de code aanbrengen op een “Te koop”-bord, zodat je makkelijk meer informatie kunt ophalen. Culturele routes door de stad krijgen een extra dimensie. Enzovoorts.

QR-code op straat in Amsterdam

Installeer gauw een QR-lezer (QR reader) op je telefoon en scan je rot!

    » QR-code (uitleg op Wikipedia)
    » QR-reader installeren op je mobiel (link openen met je mobiele telefoon) (voor android en iphone bestaan er speciale apps)
    » Billboard met alleen een QR-code