Goed, de gloeilampenindustrie heeft ons spaarlampen opgedrongen onder het mom van energiebesparing en milieubewustzijn (terwijl bijvoorbeeld de energieverslindende en uiterst milieu-onvriendelijke bioindustrie buiten schot blijft). De ene lobby is nu eenmaal sterker dan de andere. In mijn huisje ligt dus een flinke voorraad spaarlampen; ze geven namelijk net zo snel de geest als de oude gloeilampen. Bij Philips moet ook de schoorsteen blijven ronken.
Dat is allemaal nog tot daar aan toe, maar wat moet je naartoe met je kapotte spaarlamp? Op de lamp zelf staat aangegeven dat het klein chemisch afval (KCA) is, dus gewoon in de vuilniszak dumpen is uit den boze. De grote vraag is nu waar ik nu in Amsterdam-West met mijn overleden spaarlamp naar toe moet.
Optie 1: inleveren bij een lampenwinkel. Daar zijn er niet zoveel van. En met goed fatsoen kun je alleen een peertje inleveren als je ook weer een nieuwe koopt. Maar ik heb online al een fikse voorraad aangeschaft… De Hema en de supermarkten verkopen ook spaarlampen, maar innemen ho maar.
Optie 2: inleveren bij de chemokar. Ik heb minutenlang gezocht op de website van stadsdeel West, maar kan nergens een actueel rooster vinden van de chemokar (moet je voor de lol eens zoeken op “chemokar”). Als stadsdelen deze basisdienstverlening niet kunnen leveren, kunnen ze inderdaad net zo goed opgeheven worden.
Optie 3: inleveren bij een afvalverzamelpunt. Als je het bont gemaakt heb met je afval, je doka is overleden, je hebt de benedenverdieping verbouwd of je koelkast is gesneuveld, dan lever je je rotzooi in bij een afvalverzamelpunt. Die verzamelpunten liggen ver weg buiten de ring. Maar moet ik voor elk kapot lampje 30 minuten fietsen? Hou toch op.
Optie 4: dit is de optie die de meeste mensen zal aanspreken: niet zo zeuren, gewoon in de afvalzak en weg ermee.
Ik zie maar één echte oplossing. Tegelijkertijd kan die wellicht nog enige legitimiteit aan het fenomeen stadsdeel geven. Om te voorkomen dat de meeste spaarlampen bij het gewone afval verdwijnen zullen zij net als glas, papier, kleren en batterijen apart ingezameld moeten worden. Naast de papierbak een lampenbak, of naast de batterijenton in Albert Heijn een glimmende spaarlampenbus.
One Response to Waar lever ik in hemelsnaam mijn kapotte spaarlamp in?