Wat is Wikipedia?

Logo WikipediaDe laatste tijd verschijnen er op de Primaire Berichten regelmatig hyperlinks naar Wikipedia. Maar wat is Wikipedia eigenlijk? Wikipedia een online encyclopedie waaraan iedereen mee kan schrijven.

Wikipedia verschijnt niet alleen in het Engels, maar ook in het Nederlands, Russisch, Fries, Maleis en nog een zooitje talen. Als jij een onderwerp interessant vindt, wat het ook is (de Russische revolutie, aardappelkroketjes, de heavy metal umlaut) en het staat nog niet in de Wikipedia, dan schrijf je het artikel gewoon zelf!

Als jij vindt dat een bepaald artikel aanvulling behoeft, dan verbeter je het gewoon. Het open karakter van Wikipedia is enorm aantrekkelijk, maar kan natuurlijk ook stoute mensen aantrekken die een artikel verminken of weggooien. Boe!

Om vandalisme tegen te gaan zijn er in elk taalgebied redacteurs aangesteld die elke dag kunnen zien welke wijzigingen er in de Wikipedia zijn doorgevoerd. Ook beschikt men over robots die de website op vandalisme kunnen doorzoeken. Die redacteurs (allemaal vrijwilligers) zijn behoorlijk actief en alert, bemerkte ik toen ik onlangs mijn eerste artikel op Wikipedia plaatste. Na plaatsing wilde ik nog snel een taalfout verbeteren, toen ik zag dat er al een redacteur met zijn tengels aangezeten had. Maar toch wel leuk, hoor!

    » Wikipedia
    » Wat is een Wiki?
    » Mijn eerste artikel op Wikipedia