Het mausoleum van Augustus

Eén van de prominenste onderdelen van onze trip naar Rome was natuurlijk het bezoek aan het graf van Keizer Augustus. In het noorden van het Oude Rome liet Augustus al tijdens zijn leven een mausoleum oprichten. Vreemd genoeg behoort dit monument niet tot de beroemde toeristenattracties van Rome.
Mausoleum van AugustusHet kostte ons zelfs behoorlijk wat moeite het mausoleum te vinden. Vanaf het Piazza del Popolo vertrekt de Kalverstraat van Rome: de Via del Corso. Het hippe winkelpubliek was hier ook op zondag talrijk. Ons doel lag echter niet bij de trendy kledingshops, maar op het Piazza Augusto Imperatore.
    Maar door welke schrik werden wij overvallen toen we dit plein betraden! Niks geen prachtige groene heuvel, begroeid met statige cypressen en omgeven door bescheiden souvenirstalletjes… Het Piazza Augusto Imperatore werd gedomineerd door afschuwelijke, vormeloze kantoorgebouwen. Hier regeerde zouteloze jaren-60-sovjetbouw!
    Het stichten van de Pax Romana moet Keizer Augustus niet in dank zijn afgenomen, anders hadden de Italianen hier niet zo’n bende van gemaakt. De gedempte gracht rondom Augustus’ cirkelvormige mausoleum is verworden tot een verzamelplaats van junks, alcoholisten en zwerfafval. Bij de nauwelijks zichtbare entree tot de ruïnes zit een oudere man achter een gammel tafeltje die toegangskaartjes verkoopt voor het mooie bedrag van € 2,07.
    Op het binnenterrein liggen wat overwoekerde brokken steen. Min of meer dezelfde stenen als in het Colosseum, alleen ontbreken hier de tienduizenden toeristen. Slechts een handjevol gekken heeft de weg naar het Mausoleo di Augusto kunnen vinden.
    In het midden staat een klein rond gebouwtje. Het bevat één opening waardoor we naar binnen kunnen kruipen. Binnen heerst volstrekte duisternis. Liggen hier de beenderen van Augustus nog? Ossa c caesaris augusti f principis iuventutis (de beenderen van keizer augustus – de jonge leider (?)) meldt een marmeren blad aan de muur. Maar meer dan wat zand en wat steenblokken lijkt hier niet te liggen.
    Helaas worden er geen boekjes met uitleg over het mausoleum verkocht. Evenmin vinden er rondleidingen plaats. Informatie ligt hier niet voor het oprapen. De eerste keizer van Rome is verworden tot een paria van de Italiaanse geschiedenis.

    » Levensbeschrijving van Keizer Augustus
    » Bouwtekeningen en reconstructies van het mausoleum