Een nest op een boot (meerkoetendrama)

Eerder deze maand had een meerkoetenstel een kunstig nest gebouwd op een bootje bij ons de gracht. Toen mama koet even haar poten strekte, zagen we minstens vier eitjes in het nest liggen. Meerkoetengeluk! Maar wel broos en heikel, want de eigenaar van de boot zou er met dit mooie weer misschien wel een dezer dagen op uit willen varen.

Vanavond zag ik hem. Twee koetjes zwommen onrustig om de boot heen, terwijl een jongeman het dek schrobte. Van het nest geen spoor meer… Telkens als de koetjes te dicht bij de boot kwamen joeg hij hen weg met zijn bezem: “Kssst!”

Hoogst verontrust vroeg hem waar het nest gebleven was. De jongen bleek opgelucht dat hij eindelijk zijn verhaal kon doen. Elke week was hij naar zijn boot gekomen om de nestelende meerkoeten weg te jagen. Deze week lagen er helaas al eitjes in het nest. Hij probeerde het nest te verplaatsen, maar werd “besprongen” door de meerkoeten waarbij de eieren sneuvelden. Maar, zo zei hij (en dat betekent dat het hem toch niet helemaal lekker zat), 90% van de kuikentjes van zo’n eerste leg overleeft het doorgaans toch niet.

Terwijl hij tegen mij sprak namen de meerkoetjes weer bezit van schuit. “Ik denk dat ik voorlopig maar elke dag langskom om ze te verjagen.”

Jongen verjaagt meerkoeten