Ervaringen met Triodos

Een jaar geleden ben ik voor mijn dagelijkse bankzaken overgestapt van de Postbank naar Triodos Bank. Wat zijn mijn ervaringen met die overstap?

Wat gaat goed?
– Een overstap tussen banken in Nederland is perfect geregeld. Je nieuwe en je oude bank stemmen bijna alles voor je af. Al mijn automatische incasso’s werden automatisch overgezet naar de Triodos Bank. Al het geld dat nog binnenkwam op mijn oude Postbankrekening werd automatisch doorgezonden naar mijn nieuwe Triodosrekening.
– Het enige wat ik zelf moest doen bij de overstap was mijn werkgever een nieuw rekeningnummer doorgeven.
– Het belangrijkste is natuurlijk dat ik nu bij een ideele bank zit, en zeker weet dat mijn geld niet geinvesteerd wordt onwenselijke zaken zoals wapenhandel of de bio-industrie.
– De rente op de spaarrekening is veel hoger dan bij de Postbank.

Wat kan beter?
– De site van de Triodos Bank loopt enigszins achter bij die van de grote banken. Informatie is soms lastig te vinden, formulieren waren een crime. (Ze waren vorig jaar nog in Flash gebouwd, maar dit is godzijdank verbeterd!)
– Bij het inloggen en het bevestigen van betalingen moet je lange codes invoeren die je uit een los apparaatje (een soort reader) tovert. Belangrijkste nadeel: als je het apparaatje (ik geloof dat de Rabobank ook zo’n ding levert) niet bij je hebt, kun je geen betalingen doen. Bij de Postbank kun je je codes eenvoudig per SMS ontvangen.
– Triodos doet niet mee in Ideal, zodat je sommige online aankopen niet via deze bank kunt doen. Gelukkig bieden de meeste webshops ook alternatieve betalingsmethoden aan. Ik heb bij Triodos nagevraagd waarom ze niet participeren in Ideal (alleen de 5 grootste Nederlandse banken bieden deze internetbetaalfunctie aan) en het blijkt dat dat gewoon te duur is. Weg met Ideal dus.
– Triodos biedt geen credit card aan.
– Net als bij de Postbank zijn betalingen die je binnen de bank doet (dus van de ene Postbankrekening naar de andere) direct zichtbaar in je rekeningoverzicht. Helaas maken nog weinig bedrijven gebruik van de Triodos, zodat je doorgaans toch een dag moet wachten voordat je betalingen doorgevoerd worden en deze in je overzicht terug ziet.

Wanneer ga ik weer terug naar de Postbank?
– Nooit!

Overstappen kan nog steeds gemakkelijk op triodos.nl of lees meer op www.nietmetmijngeld.nl.

Update 26 maart 2010:
Triodos ondersteunt inmiddels ook iDeal!

Lees ook:
» Ervaringen met Triodos 2010