IDFA: Our daily bread

Geef ons heden ons dagelijks brood.

Our Daily Bread is een Oostenrijkse documentaire over de voedselproductie. Hij draaide onlangs op het IDFA. De film geeft – zonder commentaar – in rauwe sfeerbeelden weer hoe paprika’s, aardappels, varkensvlees, eieren uiteindelijk op ons bord terechtkomen.

Bij de mechanisatie van de landbouw krijg je aanvankelijk nog het idee dat de techniek de mensheid werkelijk vooruitgebracht heeft. Welke gek gaat er nog handmatig aardappels rooien? De kilometerslange paden door paprika- en komkommerkassen geven al een wrangere inkijk. Groepjes Polen of Afrikanen werken zich uit de naad om onze supermarkt de goedkoopste waterige groenten aan te leveren.

Zonnebloemen in het Friese land

Schokkend wordt Our daily bread wanneer de bio-industrie aan bod komt. De harteloze manier waarop met dieren omgesprongen wordt is ten hemel schreiend. Natuurlijk is het niets nieuws onder de zon: kuikentjes die bij de geslachtsselectie door machines in grote bakken gespoten worden, na 6 weken onder de hoogtezon in een grote schuur doorgebracht te hebben worden ze door weer een andere machine opgezogen, in kratten geperst en naar het slachthuis vervoerd. Een half uur later komen de al kaalgeplukte kippen een-voor-een aan vleeshaken voorbij schuiven. Omdat de doumentaire beelden van vlees- en groentenproductie door elkaar toont, kun je je niet aan de indruk onttrekken dat er in het productieproces geen enkel onderscheid gemaakt wordt tussen levende dieren en zielloze planten.

Varkens zijn de andere grote slachtoffers van onze vleesconsumptie. Box na box liggen de zeugen tussen stalen buizen vastgeklonken; hun jonge biggetjes kunnen bij de tepels komen, de moeder kan geen kant op. In het abattoir komen de varkens een-voor-een de slachtruimte binnenlopen, nieuwsgierig en angstig tegelijk. Na een stroomstoot op de kop, worden de beesten volautomatisch op de kop gehangen en snijdt een vlijmscherp mes het lijk vanaf de keel tot de onderbuik open. Uit het trillende lichaam vallen de darmen en andere ingewanden klotsend naar buiten.