Nieuwe corydoras melanistius

Vorige week hebben we eindelijk het aantal corydoras melanistius (ook wel zwartstreep pantsermeerval) in ons aquarium opgeschroefd van 1 naar 5. In de buurt van Amsterdam waren ze nergens te krijgen, maar een cichlidenkweker bij Amersfoort bleek ze te hebben.

Pantsermeervallen van dit type zijn schuwe beestjes. Het lukte de kweker maar met moeite om ze te vangen. Ze waren zo gestresst dat ze ook in hun nieuwe aquarium direct in een hoek schoten en daar roerloos bleven liggen. Ik probeerde hen af te leiden door ze te voeren, maar ze taalden niet naar eten. De platy’s en de tetra’s vraten alles op. De platy’s die het hoogst in de pikorde staan kwamen wel even langs om de nieuwe visjes in de zij te pikken.

Aanvankelijk liet onze oude cory zijn nieuwe vriendjes links liggen, maar nu er een nacht overheen gegaan is hebben ze elkaar gevonden. Cory is een actieve grondelaar en af en toe slaagt hij erin om twee, of soms alle vier, nieuwe maatjes mee op sleeptouw te nemen. Zodra die echter beweging buiten het aquarium ontwaren, verstenen ze.

Onze Corydoras Melanistius

Onze Platy’s waren dus niet zo ingenomen met de nieuwe bewoners. Zij pikten schuwe corydoras in hun zij. Na enkele dagen hielden de Platy’s hiermee op. Toen echter bleken onze beide oto’s (otocinclus vittatus) een zuigwond achter hun kop te hebben. Toen die wond er eenmaal was zag ik dat de Platy’s er in pikten, maar hoe die wond ontstaan is blijft onduidelijk. Behandeling met eSHa2000 mocht niet baten, beiden legden het loodje.