Vakmanschappen

Sinds kort heb ik een proeflidmaatschap van FNV Bondgenoten. Gisteren ontving ik hun blaadje (‘magazine‘) in de bus. Online en op de ipad kun je dat blad ook lezen, maar het laatste nummer is electronisch nog niet beschikbaar (???). Ergens in de distributie gaat iets fout.

Behalve veel gemekker over oudere, zieke, onheus bejegende, sneue werknemers bevat het blad ook een interessant interview met Sywert van Lienden, een van de oprichters van de jongerenbeweging G500. In het interview brandt hij eerst de huidige opzet van de vakbeweging tot op de grond toe af en dan zegt hij:

“Je moet toe naar een soort gildesysteem, van allemaal vakmanschappen. Op een positieve, verbindende, ontwikkelende manier. De vakbond op de werkvloer. Breek de vakbond op in veel kleinere eenheden, vakgroepen. Dat past meer bij de netwerksamenleving, daarin is alles vlakker, gericht op de eigen gemeenschappen. Als vakbond maak je het mogelijk dat mensen zich ontwikkelen, zich verenigen met elkaar, zodat ze samen een goede positie hebben.”

Verdomd, het lijkt wel of hij het over Fronteers heeft!