Wie zoogt Tinka? En waarom?

Gisteren schreef ik over de dochter van Turbo Alpina, Tinka. Wat opviel was dat Tinka en twee andere kalfjes gezoogd werden door een andere koemoeder, Total Touch. Ik vroeg nog even waarom dat zo was en kreeg het volgende antwoord:

“Gebruikelijk is bij ons op het bedrijf dat het kalf 1 a 2 dagen bij de moeder blijft en dan in een eigen huisje verder opgroeit. Wij vinden dit toch het meest vriendelijke voor moeder en kalf. Want blijven ze langer bij elkaar dan is ontwenning van elkaar soms zelfs problematisch, hoe korter bij elkaar hoe minder heimwee naar elkaar.

Daarbij komt dat de moeder voor de melk gefokt is en dus veel te veel liters melk voor 1 kalf geeft. Hierdoor zou het kalf weer darmproblemen kunnen krijgen als ze bij de moeder blijft. Uiteraard krijgen de kalveren bij ons gewoon melk van de koe en welke koe dat maakt niet zoveel uit.

Nu die ene moeder bij die drie kalveren apart is gezet, heeft zij voldoende te geven en is het voor ons ook makkelijk, je hoeft niet naar de kalveren te gaan om ze te voeden. Wanneer we ze zullen scheiden dat weten we nog niet. En je weet nu ook niet hoeveel ze krijgen, dat vind ik ook wel een nadeel, want als het tekort is zie je dat pas als ze afgevallen zijn. en dat is al helemaal niet de bedoeling.”