Bornewasser

Zondagochtend wordt op radio 1 het programma OVT uitgezonden. Dit gaat niet over de grammatica van het Nederlands, maar wel over de Vaderlandse Geschiedenis. Afgelopen zondag was Hans Bornewasser op bezoek, emiritus-hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg. Klinkt uitermate saai, maar was heel interessant. Ik tekende twee glimlachwekkende uitspraken van Bornewasser op:
    In het programma mogen gasten hun eigen muziek uitkiezen. Bornewasser koos voor Brahms. Vervolgens bleek dat zijn broer Kees pianist en componist was. “Waarom heeft u dan niets van uw broer uitgekozen?”, vroeg de presentator verbaasd. Bornewasser antwoordde kortaf: “Dat soort nepotistische trekken is mij vreemd.”
    Later legde de presentator aan Bornewasser een boude stelling voor. Hij reageerde: “Dit ligt genuanceerder. Althans, ik heb de behoefte om het genuanceerder te interpreteren.”
    Bornewasser bewees zich als een enthousiast, innemend verteller met een subtiele woordkeuze. De fans kunnen het twee uur durende interview nog eens online naluisteren bij de VPRO.