Het Parool op de iPad

Vanaf vandaag is Het Parool digitaal verkrijgbaar op de iPad. En laat ik nou een Paroolabonnee zijn die sinds vorige week in het bezit is van een iPad. Ik heb de zaterdageditie direct gedownload.

Een krant lees je natuurlijk niet eerst digitaal en daarna rustig op papier (of andersom). De digitale versie zou op den duur de papieren moeten vervangen. (Dat scheelt je sowieso al één rondgang per week naar de oud-papierbak.) En ik moet zeggen, die digitale krant ziet er zo goed uit dat ik me voor kan stellen dat de papieren editie verdwijnt. Bij deze alvast mijn excuses aan de krantenbezorger die eind december 5 euro fooi misloopt…

De navigatiemogelijkheden door de krant zijn uitstekend. Je kunt per rubriek of van voor naar achteren snel door de krant bladeren. Je kunt de krant lezen exact zoals hij op papier verschijnt of, door op een artikel te klikken, ingezoomd op een prettige lettergrootte. Natuurlijk is er in de toekomst ruimte voor verbeteringen, zoals het doorsturen van een artikel per mail.

Dat ik geen digitaal abonnement neem op Het Parool ligt niet aan de krant, integendeel. Het ligt aan Apple. Natuurlijk heeft Apple met de iPad een prachtige digitale lezer op de markt gebracht. Maar de manier waarop derden informatie mogen aanbieden op de iPad is gruwelijk. De censoren van Apple controleren alles en iedereen. Bovendien is de gigant uit Californië niet te beroerd om de kosten van elke uitgave op de iPad af te romen met naar ik meen 30%. Wat een melkkoe! Daardoor is het blijkbaar niet mogelijk om een voordelig digitaal jaarabonnement af te sluiten, maar moet ik elke dag opnieuw de krant van die dag aanschaffen.

Dat is mij te veel gedoe. Ik wil één keer een abonnement afsluiten en de krant moet dan elke dag automatisch gedownload worden zodra hij beschikbaar komt. Net alsof er een papieren krant bij je door de brievenbus geduwd wordt!

Apple heeft een standaard neergezet, zonder meer. Maar zolang Apple nog de scepter zwaait in het land van de tablets wordt vernieuwing afgeknepen. We wachten met smart op het doorbreken van de alternatieven, zoals Android en Windows. Concurrentie vereist!