Rotten – Netflix documentaires

Deze maand heeft Netflix een nieuwe documentairereeks het licht laten zien: Rotten, over de misstanden in de voedselindustrie. Aflevering 1 gaat over de productie van honing. Er wordt mondiaal meer honing geproduceerd dan bijen kunnen maken. Honing blijkt dikwijls te worden aangelengd met zoetstoffen. Een pot honing thuis is meestal een mix van verschillende soorten honing, wat dus een dekmantel blijkt te zijn voor het aanlengen ervan. In de documentaire krijgen de Chinezen de schuld van deze praktijken en zijn de Amerikaanse producenten de dupe. Dat krijg je ervan als de documentaire in de VS gemaakt wordt.

In de tweede aflevering wordt er ingezoomd op de explosieve toename van het aantal voedselallergieën en met name de pinda-allergie. Als voornaamste oorzaak hiervan wordt gedacht dat bij veel kinderen de darmflora niet meer rijk genoeg is, vanwege onze moderne hygiënische leefstijl en het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd. Bij veel kinderen blijkt het bewust eten (langzaam opbouwen) van de voedingsmiddelen waar ze allergisch voor zijn, te helpen om over de allergie heen te komen.

De derde aflevering gaat over de knoflookproductie en opnieuw krijgen de Chinezen de zwartepiet toegespeeld. Eigen documentaires uitbrengen is natuurlijk een mooi streven van Netflix, maar er mag wel wat kritischer de hand in eigen boezem gestoken worden.