Van Moskou tot Magadan

Vanavond was de eerste aflevering van Van Moskou tot Magadan te zien. In dit programma gaat Jelle Brandt Corstius, die vorig jaar het vermakelijke boek Rusland voor gevorderden publiceerde, op zoek naar absurde situaties in Rusland. Zijn programma houdt daarmee het midden tussen een vervreemdend reisprogramma en een halfslachtige documentaire.

Met Rusland voor gevorderden had Jelle al aangetoond een neusje te hebben voor bizarre toestanden. In Rusland kun je dan je lol op. Zijn aanzet tot een onderzoek naar de gevolgen van neerstortende raketonderdelen in een dorpje nabij een raketbasis in de Altai, roept vele vragen op. Hoe kan het dat de basis geen rekening houdt met de bewoners? Wat voor giftige stoffen zitten er in de raketonderdelen? De antwoorden interesseren Brandt Corstius niet. Het gaat hem meer om het signaleren dan om het uitzoeken en hij voelt zich prettig bij de conclusie “zo is het nu eenmaal in Rusland”.

De kijker zit met de vragen, Jelle is al met een volgend onderwerp bezig. Daarom is het jammer dat Jelle geen journalist is. Hij stelt zelf in gebroken Russisch vragen die in hun simpelheid een algemeen antwoord oproepen bij de geïnterviewden. Samen met een tolk zou een onverzettelijke vragensteller meer nuances, meer diepgang of interessante details boven water krijgen.

Nu resteert slechts een raar, maar plat beeld van dat land in het oosten. Van Moskou tot Magadan wordt op zondagavond uitgezonden op Nederland 2, van 20.15 tot 21.05 uur.