Van Moskou tot Moermansk

Het zal weinigen ontgaan zijn dat Jelle Brandt Corstius terug is met een nieuwe serie over Rusland. Afgelopen zondag werd de eerste aflevering uitgezonden, die handelde over de tanende auto-industrie in Nizjni Novgorod. Hoogtepunt was het bejaardenkoor dat flink uithaalde in het refrein “Ав-то-за-вод” (au-to-fa-briek)!

Over de eerste serie Van Moskou tot Magadan (2009) waren de reacties van de slavisten niet mals. Wanneer je evenwel het idee laat varen dat je naar een reportage kijkt, bevat Van Moskou tot Moermansk een aantal blinkende juweeltjes.

Jelle heeft een ongekende hang naar het absurde. In zijn boek Rusland voor gevorderden reist Jelle met een вездеход (een soort amfibievoertuig) door de toendra’s. (Weinig slavisten zullen hem dat na kunnen zeggen.) Die afwijking rechtvaardigt de serie. Wie kijkt er niet uit naar de uitzending over de eland op het balkon of over honden die met de Moskouse metro reizen? Een reportage over het dagelijks leven in Rusland is Van Moskou tot Moermansk niet, maar wie zit daar eigenlijk op te wachten?

Moskou