Angel on the right (shoulder)

Een geweldige en bovendien gratis filmtip is: Angel on the right van de Tadjiekse regisseur Oesmonov. Het op Rusland georiënteerde opinieblad Prospekt bood de filmpremière in Rialto met korting aan, zodat de bovenzaal aldaar tot de nok toe gevuld was, in plaats van de drie-en-een-halve paardenkop die daar normaal gesproken een obscure film komt bezoeken.
 
Art-cinema uit niet-westerse landen maakt zich vaak schuldig aan pittoreske beelden volgepropt met symboliek. Oesmonov ontwijkt gelukkig de meeste valkuilen. Geen scherpe schaduwen en mooie kleuren van het Tadsjiekse dorpje Asjt, maar gewoon grauwe klei. Geen razend onweer bij het overlijden van de oude vrouw, en geen bijzondere lokale kleding om de islamitische identiteit te benadrukken.
 
Wat is dan de kracht van de film? Even leek het erop dat Angel on the right een slappe feel-good-movie zou worden over de zware crimineel Hamro die na tien jaar norren terugkeert in zijn schilderachtige geboortedorp. Hier probeert een verbond van zijn moeder en de overige dorpelingen hem op het goede pad te brengen. Hamro neemt zijn verstoten zoontje vertederend onder zijn hoede en even lijkt er ook nog liefde te ontluiken. Dan grijpen schulden uit het verleden Hamro bij de lurven.
 
Hoewel de film al een jaar geleden op het Rotterdams Filmfesitival draaide, is Angel on the right voor mij de beste film van 2004.