Boyhood

Na lovende kritieken van diverse mensen om ons heen besloten S. en ik Boyhood te gaan zien. In de film wordt de opgroeiende jongen Mason gevolgd, van zijn negende tot negentiende. Het bijzondere van de film is dat hij in 10 jaar gedraaid is, zodat je Mason letterlijk ziet opgroeien en veranderen.

In de film gebeurt niets bijzonders, ook al gebeurt er ontzettend veel: er groeit namelijk een mens op! Masons ouders gaan scheiden, zijn moeder verhuist naar een andere stad, Mason heeft het niet naar zijn zin op de nieuwe school, zijn oudere zus is een lastpak, de nieuwe vriend van zijn moeder drinkt teveel, zijn vader hertrouwt en krijgt een baby’tje, zijn moeder vindt na hard studeren een goede baan, Mason krijgt een vriendinnetje, en raakt haar weer kwijt, zijn vader verandert van een onverantwoordelijke afwezige in een serieuze en genegen vader, Mason gaat studeren.

Veel herkenbare gezinsperikelen zijn intiem en overtuigend in beeld gebracht. De meeste gebeurtenissen universeel, sommige typisch Amerikaans (Texaans): trouw zweren aan de vlag, schietlessen in het bos, de bijbel als verjaardagskado, campagnevoeren voor de presidentsverkiezingen, grote auto’s.

Boyhood is voor iedereen met kinderen een ontroerende en beklijvende film!