De koker van Vincent

Als kakkerlakken zwermen ze over de stad uit: toeristen met de koker van Vincent. Ga voor het monument op de Dam staan, neem in willekeurige richting een foto en een kans van meer dan 75% dat “de koker” erop staat!
    Worden die blauwe driehoekige kokers soms gratis uitgedeeld bij het Van Gogh-museum? Krijgt men gratis toegang tot het museum als men belooft daarna een dag met die koker langs de Amsterdamse grachten te wandelen?
    Toch maar eens de proef op de som nemen. Op naar het Van Gogh-museum waar nu de speciale tentoonstelling Van Gogh-Gauguin gaande is!
    De lange rijen voor de ingang worden slechts overtroffen door die in Rome voor de Sixtijnse kapel! Om na het lange wachten zoveel mogelijk bezoekers te geriefen worden er in alle mogelijke talen audiotours aangeboden: Maleisisch, Albanees, Papiamento. Slechts mijn Russische gasten grijpen naast de koptelefoon. En dat is verdomd jammer!
    Ik ben geen liefhebber van musea. De Tate Gallery had ik in 6 minuten gezien, bij het Uffizi stond ik na 13 minuten weer buiten. De Hermitage heb ik 25 minuten van binnen gezien, maar dat kwam hoofdzakelijk doordat ik de uitgang niet kon vinden. Bij de Van Gogh-Gauguin-tentoonstelling daarentegen hield ik het met gemak anderhalf uur vol, en dat kwam door die fantastische audiotour! Terwijl je met 35 anderen rond “Allée des Tombeaux” geschaard staat en je nauwelijks een glimp van het schilderij kunt opvangen, worden er dermate leuke verhaaltjes verteld dat de tijd van Vincent en Paul geheel tot leven komt!
    Let op bij schilderij nummer 42 (“Nachtcafé”). Hier is volgens de catalogus geen audio-uitleg bij, maar druk “42” in en je krijgt een prachtig verhaal over Madame Ginoux te horen!
    O ja, die kokers zijn peperduur. Niet doen, hoor!

    » Van Gogh en Gauguin