Drie link(s)e uurtjes met Daniil Charms

“Lekker afwisselend, creatief en verrassend. 11 jaar naar mijn afstuderen heb ik eindelijk Charms kunnen doorgronden.” (MB)

Afgelopen week voerde Het Slavisch Toneel skectches op van de Sovjetavangardist Daniil Charms. De voorstellingen vonden plaats in studententheater CREA in Amsterdam, de prijzen waren laag en dus zaten er ook enkele kippen in de zaal. Helaas zaten ze pal achter mij en becommentariëerden zij luid en afkeurend de voorstelling terwijl die plaatsvond. Aanvankelijk dacht ik nog dat het om een ludieke avangardistische grap ging, maar toen het gemompel en gemopper overging in puberaal studentengegiechel heb ik wat van gezegd. Na de pauze waren de stoelen achter mij onbezet.

Charms door het Slavisch Toneel dus! Dat betekende een stuk of 30 sketches, soms in het Russisch, maar meestal in het Nederlands. Dat Slavische Talen weer een kleine studierichting is geworden na een korte opleving 15 jaar geleden, is zeker niet ten koste gegaan van de kwaliteit, want iedereen op het podium sprak goed Russisch. In het meest hilarische stukje werd echter geen woord Russisch gesproken; het behelste een onnavolgbaar “Russisch klompenballet”, begeleid door vioolmuziek.

Heel goed was ook de perpetuum mobile in dialoog van “ik ben een prins en jij bent een zwijn!” Studenttheater is kortom goed te doen, zolang er maar geen studenten in de zaal zitten!

Charms