Durak – Joeri Bykov

En voor de tweede keer binnen afzienbare tijd werd er een Russische film over corruptie vertoond: Durak. Het onderwerp maakt mij op zich niet uit, als het Russisch is ga ik er toch wel heen. Maar zo kort na Leviathan is het onmogelijk de films niet met elkaar te vergelijken.

durak

En die vergelijking valt voor Durak helaas niet positief uit. In de film wordt loodgieter Dimitri ‘s nachts opgeroepen voor een ernstige lekkage in een vervallen flatgebouw. Er dreigt zelfs instortingsgevaar. Dimitri aarzelt geen moment, en komt via via met burgemeester Galaganova van het stadje in contact, bij wie hij aanstuurt op onmiddellijke ontruiming.

De burgemeester viert juist haar 50e verjaardag in zo’n typische sovjet-feesttent met lange tafels, vol met drank en wodka, aangewakkerd door elektronische sovjetschlagers. De hele nomenklatoera is aanwezig, zwaar beneveld. Na Dimitri aangehoord te hebben, probeert elke aanwezige de schade voor zichzelf in te schatten. Stel dat het flatgebouw instort, dan zal onvermijdelijk aan het licht komen waar de renovatiebudgetten naar toe weggelekt zijn.

Men besluit de evacuatie in gang te zetten en dan – als de handen uit de mouwen gestoken moeten worden – komen de werkelijke verhoudingen in de stad aan de oppervlakte. De ontmaskering van burgemeester Galaganova en de val van enkele hoge ambtenaren wordt overtuigend ingeluid.

Meer moeite had ik met de plotselinge haast van Dimitri om het gebouw in het holst van de nacht stante pede te willen ontruimen. En waarom er niet eenvoudig naar een sporthal ge-evacueerd kan worden, werd mij ook niet duidelijk. Daar boette het verhaal aan geloofwaardigheid in ten op zichte van het sterke Leviathan.

Mooiste moment van de film was voor mij de lange shot van Dimitri die met snelle passen door de nachtelijke straten van de stad loopt, overtuigd van zijn missie. De shot wordt ondersteund door een 25 jaar oud nummer van de Russische new wavegroep Kino, Спокойная ночь. Eén van hun mindere nummers als je het mij vraagt, maar hier komt het volledig tot zijn recht.