Harry Potter and the Order of the Phoenix – J.K. Rowling

Harry Potter and the Order of the PhoenixHet scheen dat J.K. Rowling de afgelopen jaren last had van een writer’s block. Daarom hadden we zo lang moeten wachten op deel 5 uit de Harry Potterreeks. Van een “geblokkeerde schrijfster” is evenwel weinig te merken als je de laatste Potter beet hebt. De Engelse versie van het boek telt 766 pagina’s en is daarmee bijna net zo dik als deel 1 tot en met 4 bij elkaar.

Traditiegetrouw begint een Potterboek met een sneer naar de burgerlijke pleegouders van Harry (hoewel we er nu wel achterkomen waarom Oom Vernon en tante Petunia hun betweterige neefje eigenlijk elke zomer weer in huis nemen). Maar rustig in de Potterstemming komen is er niet bij. In het tweede hoofdstuk slaat direct de vlam in de pan en vanaf dat moment is het lastig om Harry Potter en de Orde van de Feniks terzijde te leggen.

De Orde van de Feniks is in meerdere opzichten een volwassener boek dan de voorgaande Potters. Het is opmerkelijk voor een kinderboek dat het thema van de dood weer prominent aanwezig is. Iedereen kent de geruchten dat er een “hoofdpersonage” komt te overlijden in dit boek en dit gegeven versterkt de onrust bij het lezen. Ook worden de karakters van belangrijke personages als Harry Potter en Ron Weasley verder uitgediept dan we gewend zijn. Rowling toont hier scherp inzicht in de puberziel.

Vooral Ron is eindelijk een aanwinst voor de serie. Waar hij altijd een sullige meeloper van Harry was, krijgt hij nu een eigen gezicht als een warse puber die met banale wensen en foute inzichten mijlenver van zijn vrouwelijke leeftijdsgenoten af blijkt te staan. Het leek wel of Rowling mijn eigen pubertijd als voorbeeld genomen had!

Harry Potter zelf is niet meer alleen de dappere held die zijn mede-krijgertjes op sleeptouw neemt in de strijd tegen het Kwaad. Soms is hij gewoonweg een irritante aap en een eeuwige mopperkont, die ongeinteresseerd over de gevoelens van anderen (zoals Cho Chang) heenwalst.

Hoewel ik geen hartstilstand kreeg van de spanning als in Harry Potter en de Vuurbeker is De Orde van de Feniks een boek met levendige personages en een spannend verhaal. Een absolute must voor de fan, een aanrader voor iedereen die zich graag in een droomwereld laat meevoeren, maar een absolute afrader voor mensen die Goethe of Boelgakov al te kinderachtig of te mystiek vinden.

    » De commercieel uitgemolken “Homepage” van Harry Potter bij Warner Bros
    » Harry Potter in het Nederlands
    » Een paar fanatieke fans (NL)
    » Harry heeft zelfs zijn eigen startpagina (daar kan Homerus alleen maar van dromen)